LogoBlauw LogoBlauw R.-K. PAROCHIE
H. NAAM JEZUS
BROEKHUIZENVORST
RONDOM DE VORSTER TOREN


Goed om te weten:

Zaterdags is er om 19:15 uur een H. Mis.
IBAN rekening nummer:
NL57 RABO 0109 2006 59
t.n.v. H. Naam Jezus
Bij een overlijden, neem contact op met het parochie kantoor,
tel. 077 463 1324
Het begraafplaats reglement vindt u hier en op page Varia.
In de noordelijke zijkapel is de Mgr. Schravenkapel en is dagelijks open
van 9:00-17:00 uur.
Klik voor meer details op:
www. mgrschraven. nl

Orgels

Kerkorgels in Broekhuizenvorst.

Tot 1913 was de toren in de kerk ter hoogte van het zangkoor nog geheel dicht en afgesloten. Daar de ruimte voor de zangers veel te klein was, wilde men de toren ter hoogte van het zangkoor openbreken en het orgel in de toren plaatsen. Tot nu toe stond dit orgel voor de toren en verdeelde het oxaal (doxaal, doksaal, ocsaal, oksaal) in twee gedeelten; aan de Epistel kant was ruimte voor enige zangers; aan de Evangelie kant was er ruimte voor de z.g. "ELITEN" van de parochie, die daar handel dreven, hun politiek bespraken, kritiek uitoefende op preken, maar ..... zo goed als niet beden.
De trap naar het oxaal bevond zich in het z.g. "Oud-Kevelaer", terwijl het oxaal reikte tot aan de eerste pilaren, van achteren gerekend.
Om de toren te kunnen openbreken moest het orgel eerst worden verwijderd. Het orgel werd aan flinke kabels vastgebonden en daarmee omhoog getrokken, maar ..... op een gegeven moment brak een der kabels en heel het orgel donderde omlaag en viel in duizenden stukken. Een paar uur lang kon men geen hand voor ogen zien vanwege de stof.
Iedereen had verwacht dat pastoor Van Soest zou treuren over dit enorme verlies, maar tot grote verbazing van alle aanwezigen gaf hij uiting van zijn vreugde van dit "gelukkig" ongeluk. Nu kon hij een nieuw, mooi en beter orgel voor zijn kerk aanschaffen.
Door de val van het orgel werden zelfs acht kerkbanken geheel verwoest. Het nieuwe orgel werd in de toren aangebracht zodat er veel meer ruimte op het oxaal kwam voor de zangers. Dit nieuwe orgel werd echter in 1944 geheel verwoest.
Tot zover dit historisch overzicht van Hay Reintjes, toegevoegd op 9-5-2014.

Over het orgel dat 22 april 2014 verwijderd is blijkt toentertijd in juni 1950 advies te zijn gegeven door dezelfde KKOR die ons einde 2013 ook een adviseur heeft toegewezen.
In het kerkarchief zijn hierover de volgende vier handgeschreven stukken gevonden, zie orgelbouw 1950-1, orgelbouw 1950-2, orgelbouw 1950-3, orgelbouw 1950-4.
Stukken op deze website toegevoegd op 9-5-2014.

Directe aanleiding om begin 2012 onderhoud aan ons kerkorgel te laten doen waren opmerkingen over haperingen in de werking van het orgel. Meer recent begon een ander soort vervelende storing in de bediening. Het kerkbestuur kreeg de indruk van de regen in de drup te komen.

Omdat het kerkbestuur geen kennis op orgelgebied heeft is contact gezocht met KKOR, Katholieke Klokken- en Orgel Raad en heeft ons een adviseur toegewezen: Dr. Remy G.J.B Syrier uit Maastricht, voor zijn website zie http://remysyrier.nl/
De adviseur komt met het voorstel voor vernieuwing i.p.v. renovatie. Het aangeboden orgel was eigendom van de Muziekschool in Amersfoort.
Advies: koop dat orgel en regel dat het in je kerk komt, die kans krijg je nooit meer. Klik hier voor details van het Fama & Raadgever orgel.

Verschueren Orgelbouw is in Amersfoort enkele dagen bezig geweest met het demonteren van het orgel.

Amersfoort levert een inkijkje betreffende het uittakelwerk daar: http://www.youtube.com/watch?v=_GRXMaxwKn4&list=UUuilLxMCFwbdXTnLHdZnmvw

Inmiddels staat het orgel sinds 27 maart 2014 in delen achter in de kerk, is schoongemaakt en houtwerk geolied.
Direct na Pasen 2014 is het oude orgel afgebroken en wordt op het oksaal een solide plaats gemaakt voor het nieuwe orgel. Op vrijdag 25 april 2014 wordt het plateau waarop het orgel komt van de juiste eindplaat voorzien. Klik hier voor voorbereidingen om het Fama & Raadgever orgel te plaatsen.

Fama & Raadgever orgel in de kerk in Broekhuizenvorst

De onderdelen zijn 28 april 2014 met een kraan in de kerk in 3 delen op elkaar geplaatst en Verschueren Orgelbouw is met het aansluiten begonnen. Zie hiervoor Overzicht en voortgang 28 april 2014.
29 April 2014 worden aansluitingen in het orgel gemaakt.
Zie hiervoor Overzicht en voortgang 29 april 2014.
30 April 2014 gaat orgel aan het stroomnet en eerste orgelpijpen komen in frontpaneel.
Zie hiervoor Overzicht en voortgang 30 april 2014.

Op het oksaal is tapijt gelegd op 5-5-2014.
Zie hiervoor Tapijt leggen op oksaal 5-5-2014.

Dinsdag 3-6-2014 is het laatste register van het orgel gestemd door Mathias Wagner van Verschueren Orgelbouw uit Heythuysen. Daarmee is het volop te gebruiken.

Donderdag 22-1-2015 zijn twee grote membranen van circa 15x30 cm. vernieuwd omdat, door ouderdom van het natuurproduct, de linker een grote scheur in het spanvel vertoonde. Ons elektronisch oefenorgel heeft het koor tijdens de H. Mis op zaterdag ervoor ondersteund.

Voor meer technische zaken zie het eindrapport van onze KKOR adviseur over het Fama & Raadgever orgel. Klik hier.

Op dinsdag 17 mei 2016 is het orgel gestemd, voor het grote orgel en fanfare concert op zondag 22 mei 2016.
Op vrijdag 26 maart 2021 is het orgel weer gestemd door Verschueren. Deze keer vanwege corona geen grote happening die deze stemming noodzakelijk maakte.

Goed om te weten:

Zaterdags is er om 19:15 uur een H. Mis.
IBAN rekening nummer:
RABO 0109 2006 59
t.n.v. H. Naam Jezus
Bij een overlijden, neem contact op met het parochie kantoor.
Het begraafplaats reglement vindt u hier, maar ook op de page Varia.
In de noordelijke zijkapel van de kerk is de Mgr. Schravenkapel.
Klik voor meer details op:
www. mgrschraven. nl
Voor bezichtiging Mgr. Schravenkapel mail naar rondjekapel @gmail. com om een afspraak te maken.