LogoBlauw LogoBlauw R.-K. PAROCHIE
H. NAAM JEZUS
BROEKHUIZENVORST
RONDOM DE VORSTER TOREN


Goed om te weten:

Zaterdags is er om 19:15 uur een H. Mis.
IBAN rekening nummer:
NL57 RABO 0109 2006 59
t.n.v. H. Naam Jezus
Bij een overlijden, neem contact op met het parochie kantoor,
tel. 077 463 1324
Het begraafplaats reglement vindt u hier en op page Varia.
In de noordelijke zijkapel is de Mgr. Schravenkapel en is dagelijks open
van 9:00-17:00 uur.
Klik voor meer details op:
www. mgrschraven. nl

Mensen, en wie is/was dat?

Bisschop Hanssen, Mgr. Antoon

Antoon Hanssen werd als tweede in het uiteindelijk zes kinderen tellende gezin geboren. Toen hij 8 jaar oud was verhuisde ... lees verder.

Bisschop Schraven, Mgr. Frans

Frans Schraven wordt geboren te Lottum op 13-10-1873 als derde kind. Verhuizing naar boerderij "Op Wis" in Ooijen ... lees verder.
In De Sleutel van februari 2015 staat "Gedachtenis aan Mgr. Schraven is springlevend" naar aanleiding van een pelgrimstocht naar China einde 2014 door 16 mensen. Klik hier en lees er meer over.

Biscopitch

In de Mgr. Schraven kapel is nu ook het laatste portret geschilderd. Lang heeft het geduurd voordat er een foto van deze martelaar bekend werd. Hoe het ging van "geen gezicht naar een gezicht" is te vinden op de website van de Mgr. Schraven stichting. Voor de afbeelding klik hier.

Clevis PJJ, sergeant Vrijwillige Landstorm (RI) en
Derks JG, soldaat Regiment Infanterie (RI)

Sneuvelden 10 mei 1940. In de Nieuwe Venlosche courant van 06-12-1940 is onderstaand bericht te vinden:

Monument 1940

Enkele bladzijden over Pierre Clevis, overgenomen uit het Reservisten Magazine. Geeft een beeld over eerste oorlogsdagen van mei 1940. Lees hier voor meer. Opgraving van stoffelijke resten op 14 mei 2018 door speciale dienst van Militaire Defensie was noodzakelijk omdat alleen het monument destijds verplaatst is en daardoor het graf belopen werd.
Herbegraving van beide soldaten op erebegraafplaats De Grebbeberg op donderdag 24 mei 2018.
Officieel verslag van exhumatie, opgraving op 14 mei 2018 van Stoffelijke Resten van Gesneuvelden
mei 1940 kunt u hier inzien.
Website https://standhouden.nl heeft veel info.

Graaf Woutering, Alexander de, deken Horst

Zondag 14 juni 2015 viert de deken van dekenaat Horst zijn 25 jarig priesterjubileum. Dit doet hij tijdens een plechtige hoogmis om 10:30 uur in de Lambertuskerk, Horst. Klik hier voor foto van deken waarbij hij een deel inschildert op een paneel in de Mgr. Schraven kapel.
Bron: publicatie in weekblad Hallo Nieuws van 4 juni 2015.

Hermans, Vincent

Vincent is geboren op 8 september 1944 op de boerderij “op Wis” in Broekhuizenvorst, overleden te Simpelveld op 13 januari 2021.
Al in zijn vroege jeugd is zijn belangstelling gewekt voor het leven van en de moord op Mgr. Schraven en gezellen. Later heeft hij samen met zijn vrouw Marja historisch onderzoek gedaan naar het leven en de dood van de bisschop en zijn gezellen. Dit onderzoek vormt de basis voor het verzoek tot zaligverklaring dat momenteel in Rome in behandeling is.
Hij is mede initiator van de Mgr. Schravenkapel en de Mgr. Schravenstichting.
Hij heeft Mgr. Frans Schraven en gezellen en ook Broekhuizenvorst op de kaart gezet.

Hoorn, Wim van

De 14 staties van de Kruisweg zijn in 1952 vervaardigd door Wim van Hoorn, beeldend kunstenaar. Ze zijn gemaakt van... Klik hier voor meer en afbeelding.
En klik hier voor alle 14 staties met nummers en titels. Foto's van Frans van Horck.
Ook de beide circa 140 cm. hoge beelden links en rechts van de grote triomfboog zijn van zijn hand. Aangeleverd door Historische Kring. Klik hier voor meer.
De geelstenen halfboog boven de voordeur aan de buitenkant van de kerk is eveneens van Wim van Hoorn.

Keijman, Wouter

Herbegrafenis op donderdag 22 mei 2014 op Ereveld De Grebbeberg te Rhenen. Wouter Keijman, zoon van Manus Keijman en Maria de Bijl, werd geboren op 23 februari 1916 te Rhenen en in Broekhuizen op 10 mei 1940 gesneuveld.
Soldaat van de 3de compagnie... lees verder.
Zie ook http://www.grebbeberg.nl/

Martelaren Mgr. Schravenkapel

Het zijn negen Europeanen die in China tijdens de Japanse bezetting zijn omgebracht en die in de kapel worden herdacht: drie Nederlanders, een Kroaat, een Slowaak, drie Fransen en een van Poolse afkomst. Een alfabetische lijst met link voor (korte) levensbeschrijving:
Bertrand Eugene
Biskupic
Ceska Thomas
Charny Lucien
Geerts Antonius
Prinz Wladyslaw
Robial Emmanuel
Schraven Frans
Wouters Gerard

Mielnik, Karol

Karol Mielnik is kapelaan vanaf 2007. Hij heeft in dekenaat Horst in diverse parochies gewerkt, zo ook in Broekhuizenvorst. Op 2 februari 2020 zal hij door de Groningse bisschop gepresenteerd worden als nieuwe kapelaan in Barger Compascuum.

Rooyen, Leopold van

Leopold van Rooyen werd in 1993, één dag voor zijn 76e verjaardag, bij toeval pastoor van Broekhuizenvorst. Toen Van Rooyen van 45 jaar missiewerk in Borneo terug kwam logeerde hij bij familie in Venray. Vlak voor zijn geplande vertrek naar een parochie in Nieuw-Zeeland bracht hij een bezoek aan Broekhuizenvorst. Daar hoorde hij dat het dorp al vijf jaar geen pastoor meer had. Hierop stelde hij zich beschikbaar, met als gevolg dat de reis naar Nieuw-Zeeland niet meer doorging.

Van Rooyen bleef tot 2002 pastoor van de parochie in Broekhuizenvorst. Alwaar hij bijzonder geliefd was, als eerbetoon werd er in 2002 een pad naar hem vernoemd (Pastoor Leopold van Rooyen Pad).  Na zijn vertrek uit  Broekhuizenvorst ging van Rooyen naar het kloosterverzorgingshuis Missiehuis Vrijland in Oosterbeek. (deels overgenomen van Reindonk)

Schreiber, Ir. Ralf

De zeereerwaarde heer Ir. Ralf Schreiber is per 1 december 2019 benoemd tot pastoor van de parochiefederatie 'Maasdorpen' die bestaat uit de parochies H. Nicolaas in Broekhuizen, H. Naam Jezus in Broekhuizenvorst, O.-L.-V. Tenhemelopneming in Grubbenvorst, H. Getrudis in Lottum, H. Johannes de Doper in Meerlo, H. Lambertus in Swolgen en O.-L.-V. Troosteres der Bedrukten in Tienray. Hij volgt in deze functie pastoor Ruud Verheggen op, die onlangs een nieuwe benoeming in Eijsden en omgeving heeft gekregen. Schreiber was tot nu toe kapelaan van het parochiecluster van Maasbracht, Brachterbeek, Linne, Stevensweert en Ohé en Laak.

Varela Gaviria, Wilson Alberto.

Wilson Varela komt oorspronkelijk uit Colombia. Hij is een van de priesterstudenten van de Neocatechumenale Weg, die in 2005 op uitnodiging van toenmalig bisschop Frans Wiertz naar Limburg kwamen. Varela volgde zijn opleiding deels aan het grootseminarie Vogelenzang in Haarlem en deels aan het grootseminarie Rolduc in Kerkrade.
In 2009 werd hij tot priester van het bisdom Roermond gewijd. Wilson Varela Gaviria is een van de priesters die met open armen ontvangen is door de katholieke kerk. Na een taalbad van een jaar en een zesjarige studie Theologie en Filosofie is hij gewijd als priester in Roermond.
Wilson Varela is inmiddels meer dan 20 jaar in Nederland en heeft sinds 2018 ook de Nederlandse nationaliteit. De nieuwe deken komt niet alleen naar Horst. Kapelaan Miguel Pascual Coello, gewijd tot priester van het bisdom Roermond in 2016 en sindsdien kapelaan in de parochies van Onze-Lieve-Vrouwe Sterre der Zee en Sint-Pieter in Maastricht, komt ook naar Horst, evenals een transeunt-diaken die volgend jaar tot priester wordt gewijd.

En dat was even wennen. “Een van de grootste verschillen met Colombia is dat alles hier zo strak geregeld wordt. De agenda’s en het maken van meerjarenplannen, het overleggen en vergaderen”, vertelt hij. “Dat was voor mij een grote uitdaging omdat ik als Colombiaan liever alles wat spontaner doe. Maar dit is inmiddels thuis geworden, na 11 jaar wil ik niets anders meer.”

Kijk hier de reportage terug:

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/amen-deze-buitenlandse-priesters-blazen-weer-nieuw-leven-in-de-katholieke-kerk/